Non-profitorganisatie creative commons (CC) lanceert vandaag zijn zoekmachine na meer dan twee jaar bètatesting. De nieuwe dienst is ontworpen om een ​​gemakkelijke manier te bieden om het archief van creative commons te doorzoeken. Creative commons is een licentie voor content die vrij beschikbaar is voor hergebruik. Bij de lancering bevat dit meer dan 300 miljoen afbeeldingen die zijn geïndexeerd uit meerdere collecties, zegt de organisatie.

Met de lancering van vandaag heeft de zoekmachine zelf ook een update gehad. Het bevat nu een schonere homepage, verbeteringen aan de navigatie en filters, ontwerpuitlijning met creativecommons.org, gestroomlijnde toeschrijvingsopties en duidelijkere kanalen om de organisatie feedback te geven. Onder de motorkap heeft de engine verbeteringen gezien aan zaken als laadtijden en relevantie voor zoekinterfaces en heeft hij analyses toegevoegd om het team te helpen begrijpen hoe het wordt gebruikt, zei de organisatie.

Terwijl de grotere fotozoekmachines, waaronder Google en Flickr, al heel lang tools hebben aangeboden waarmee je kunt filteren voor CC-gelicentieerde afbeeldingen, ziet de Creative Commons-website zelf ook heel veel verkeer. De organisatie zei in februari 2017 dat bijna 60.000 gebruikers de site per maand doorzocht, daarom wilde het een verbeterde zoekervaring creëren.

“Er was geen ‘frontpage’ voor de creative commons en de tools die mensen nodig hebben om te werken, te delen en remixen zijn nog niet beschikbaar,” zei Ryan Merkley, Creative Commons CEO, bij het bekendmaken van de plannen voor de nieuwe CC-zoekmachine . “We willen de commons beter bruikbaar maken, en dit is onze volgende stap in die richting”, legde hij uit.

Toen de bètaversie van de zoekmachine werd gelanceerd, waren er zo’n 9,5 miljoen afbeeldingen beschikbaar, waaronder die van Flickr, 500px, het Rijksmuseum, de New York Public Library en het Metropolitan Museum of Art, die als eerste bronnen dienden.

Vandaag heeft CC Search meer dan 300 miljoen foto’s getrokken uit 19 collecties, waaronder ook het Cleveland Museum of Art, Behance, DeviantArt en zelfs een reeks CC0 3D-ontwerpen van onder andere Thingiverse. De organisatie zegt dat de imagecatalogus verder zal groeien, waarbij prioriteit wordt gegeven aan belangrijke collecties zoals Europeana en Wikimedia Commons.

Elke foto op de site is voorzien van een duidelijke CC indicatie onder welke de foto beschikbaar is, zodat je makkelijk kan zien of je de foto kan hergebruiken en in welke vorm.

Reageer

Voer alstublieft uw commentaar in!
Please enter your name here